4 Mart 2012 Pazar



TÜRK KÜLTÜRÜ-TÜRK DİLİ


Bir milli kültür vardır bir de ulusal kültür vardır. Milli Kültür, homojendir; Ulusal Kültür heterotejendir. Milli Devlet ve Ulus Devlet kavramlarını bu bağlamda algılamak gerekir.

Toplumların kültürleri de gizil birer devletcikler-milletciklerdir. Köklü kültürel altyapıya sahip milletler, diğer milletlere karşı insanlığın evrimine (tekamülüne) hizmet eden prejeksiyonlardır. Türk Kültürü dediğimizde: Hiç bir antropolğun, sosyal bilimcinin, teologun, filoloğun vb. gibi insan odaklı çalışan tüm bilim insanlarının görmezlikten gelme şansları yoktur. Çünkü; tüm tali sokakların bulvara çıkma zorunluluğu gibi alt kültürlerin de köklü kültürlerden beslenme  zorunluluğu vardır. Örneğin Türk Musikisini ele alalım: Anlam ve derinliğinde boğulursunuz. Repertuarı Konservatuarlara sığmayacak kadar geniş ve ömrümüze ömür katacak kadar damıtılmış 50 yakın makam ve nüktelerle bezeli. Bu nedenle; Müsiki Tarihimiz Kültür Tarihinin, Kültür Tarihi de Medeniyet Tarihinin birer branşıdır. Dilimize (Türkçemize) bakmaya kalkışsak; bu sitelerin tüm köşelerini ömürboyu rezerv etmeleri gerekir. Kutadgu-Bilik’ten Orhun Abidelerine, Kaşkarlı Mahmut’tan çağdaşımız yazarlara değin. ‘Türkçemiz, dilimiz anamızın ak sütü gibidir’ Kurtarılmış vatan gibidir. Gönderde kafa tutan bayrak gibidir dilimiz, Türkçe’miz. Ve 350 milyon insan tarafından kullanılmakta olan namusumuz, sevdamız, şiarımızdır dilimiz. Dilimizi önemsemezsek kültürümüzü önemsemeyiz, kültürümüzü önemsemezsek milliyetimizi önemsemeyiz, milliyetimizi önemsemezsek vatanımızı önemsemeyiz, vatanımızı önemsemezsek bayrağımızı önemsemeyiz. Sonuçta; önemsemeyenlerin önemsenmediğini öğrendiğimizde çok geç kalmış oluruz. Geç kalmış olmamak için de duyarlılık nöbetini bırakmamak gerekiyor. İsterseniz bırakın! Meyve veren ağacı taşlamak için şeytanlar alarmda/işbaşında.

Gördüğümüz gibi; dil ucuyla ‘Türk Milleti’ (!) demek yetmiyor. Yaprağına bakarak çınarın haşmetini, asaletini, ferasetini anlayamazsınız. Çınara bütüncül bakmasını bilmek gerekir. Çınar, Aysberg Teoremi gibi yeryüzünde efelenirken yeraltına da kökleriyle tutunarak tarihe ışık saçmasını becerebilen soylu bir ağaçtır. Türk Dili ve Türk Kültürü de Anadolu topraklarına kök salmış çınar ağacıdır. 73 milyon yaprağında Türkçemizi şakımaktadır. 277 milyon dil kardeşlerimizle sinerjimizi-enerjimizi paylaşmanın gönenciyle XXI. yüzyıla damgamızı vurmanın haklı gururunu taşımaktayız.

Bu gurur, çocuklarımıza bırakabileceğimiz yüksek değerli bir mirastır.

Şakir GENÇ

Şair-Araştırmacı Yazar


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder